Tehnične informacije

Okenski okvir in krilo

Okvir in krilo

OKVIR IN KRILO – okvir je trden del okna vgrajen v zid, v katerega je ali nameščeno krilo ali pa je fiksnega tipa (nepremična zasteklitev). Krilo je vrtljiv, nagiben ali pomičen del oken ali vrat, v katerem se nahaja zasteklitev ali polnilo.

PROFIL – pod besedo profil razumemo konstrukcijo okvirja in krila. Osnovni parametri plastičnih oken so število komor, debelina zunanjih sten, gradbena globina, material in debelina uporabljene ojačitve ter drugi. Lesen okenski profil opredeljujejo uporabljena lesnina, gradbena globina, tesnilo oziroma vložena toplotna izolacija; aluminijastega pa število komor, gradbena globina, tip prekinitve toplotnega mostu oziroma vložena toplotna izolacija.

Medokenske letvice

Medokenske letvice

MEDSTEKELNE LETVICE – delijo zasteklitev na več delov. Lahko so trdne, izvedene s pokončnikom in prečnikom, ali pa se v prostor med stekla namesti medstekelno mrežo.

Število komor

Število komor

ŠTEVILO KOMOR – komore so ločeni zračni mehurji znotraj profila, ki sodelujejo pri ustvarjanju toplotno izolacijskih lastnosti okna. Število komor pa ni edini faktor, ki odločilno vpliva na te lastnosti, saj gre vedno za skupno vplivanje več konstrukcijskih elementov.

OJAČITEV – je večinoma pocinkan jekleni profil znotraj okenskega okvirja in krila pri plastičnih oknih in vratih. Uporabljeni profil je odločilen za trdnost in oblikovno obstojnost oken ali vrat.

Okovje

Okovje

OKOVJE – okovje oken imenujemo mehanični sistem, ki zagotavlja povezavo med krilom in okenskim okvirjem ter omogoča rokovanje z oknom. Poleg te funkcije sodi skupaj z npr. varnostnim steklom med varnostne elemente protivlomne zaščite. Več varnostne opreme vsebuje vratno okovje.

Tesnilo okensko

Tesnilo

TESNILO – poznamo stično in sredinsko. Pod stičnim tesnilom razumemo dvojico tesnilnih površin, izmed katerih je ena nameščena na okvirju, druga pa na krilu. Izolira pred vdorom zraka, mraza in vlage. Sredinsko tesnilo se nahaja na sredini med okvirjem in krilom ter preprečuje vdor vlage in prahu v komore okna, v katerih je nameščeno okovje.

Distančnik okenski

Distančnik

DISTANČNIK – pri izolacijski zasteklitvi se nahaja na celotnem obodu ter povezuje plošče stekla v eno celoto, s čimer nastane dvojno ali trojno steklo. Ta medstekelni okvir povzroča nastanek toplotnega roba izolacijskih stekel in tako izboljšuje toplotnoizolacijske lastnosti celotnega okna ter omejuje tvorbo kondenzata.

Koeficient prehajanja toplote

Koeficient prehajanja toplote

U – KOEFICIENT PREHAJANJA TOPLOTE – je osnovna merska enota za določanje toplotnih izgub gradbenega elementa. Podaja količino toplote, ki v časovni enoti preide preko enega m2 gradbenega elementa pri temperaturni razliki zraka znotraj in zunaj 1 Kelvin. Merska enota je W/m2.K.

  • Uw koeficient prehajanja toplote celotnega okna (w – window) W/m²K
  • Uf koeficient prehajanja toplote okvirja (f – frame)
  • Ug koeficient prehajanja toplote stekla (g – glass)

Prikaz menjave oken

Uporabljeni materiali

Okenski profili

• Naša serija PVC oken je izdelana iz visokokakovostnih profilov nemških podjetij REHAU, SCHÜCO, BRUGMANN, SiP z EPDM tesnjenjem, standardno v dveh barvah: črni in sivi.

• Serija ALU oken je izdelana iz najmodernejših profilov italijanskega podjetja PONZIO.

Okovje

• Vsa naša okna in vrata vsebujejo stavbno okovje najnovejših modelov izdelanih pri vodilnih proizvajalcih v tej panogi: ROTO, WINKHAUS, MACO.

• Stavbno okovje, ki ga ponujamo ima standardno vgrajeno: protivlomno zaščito I.stopnje, režno prezračevanje, površina okovja ima Titan-Srebrovo prevleko, ki zagotavlja visoko protikorozijsko zaščito;

• V primeru dodatnih zahtev stranke je naše izdelke možno opremiti z varnostnim protivlomnim sistemom II. ali III. stopnje, nočnim zračenjem, varčnim izolacijskim mehanizmom, protivlomno blokado in toplotnim okvirjem.

Steklo

Vsi naši izdelki imajo dvojna izolacijska stekla t.i. TERMOPAN, ki jih dobavljajo podjetja GLASS PRODUKT, francoske skupine SAINT-GOBAIN, ali stekla britanske znamke PILKINGTON, ki sodi v sam vrh v celotni EU. Danes kot standard že dobavljamo dvojna stekla s količnikom toplotne prevodnosti U = 1,0 W/m2K. Obenem pa je možno na željo naših strank namestiti katerokoli drugo steklo, dostopno na trgu.

Hausmart je tudi edino podjetje v Sloveniji, ki standardno nudi namesto klasičnih aluminijastih ali jeklenih okvirjev, ki povzročajo precejšnje izgube toplotne energije, inovativno tehnologijo – SUPER SPACER®.

  • do 950x manj toplotnih izgub
  • do 2db nižja prepustnost hrupa
  • do 70 % nižja kondenzacija vlage

Izbrane okenske profile dobavljamo s tehnologijo SUPER SPACER® brezplačno !

Torej, kjerkoli že ste, plastična okna, garažna ter plastična vrata podjetja Hausmart! so za Vas jamstvo najvišje kakovosti.

Veleprodaja Jamčimo najugodnejšo ponudbo plastičnih oken, plastičnih ter garažnih vrat v RS.